Zbulo të panjohurën

Studim: Ky grup i gjakut ka gjasa më të ulta të preket nga koronavirusi

Një studim preliminar ka gjetur një lidhje në mes të tipit të gjakut dhe gjasës për t’u prekur nga koronavirusi. Sipas autorëve, personat me grupin A të gjakut mund të jenë më të rrezikuar nga covid-19, në krahasim me personat me grupet e tjera të gjakut.

Hulumtusit nga Universiteti I shkencës dhe Teknologjisë në Kinë, së fundmi kanë kryer një studim, sipas së cilit edhe grupi i gjakut luan një rol në infektimit me koronavirus. Studimi I tyre, është ende preliminar, prandaj nuk është publikuar ende në asnjë revistë shkencore.

Hulumtuesit kanë analizuar 2173 individë, të cilët ishin hospitalizuar me Covid-19 në Wuhan. Ekipi i studiuesve, kishte krahasuar shkallen e sëmundjes dhe grupet e gjakut të këtyre pacientëve. Ata gjetën se personat me grupin A të gjakut ishin shumë më të prekur nga kjo sëmundje infektuese.

Ndërkaq, personat me grupin O të  gjakut ishin më pak të rrezikuar nga kjo sëmundje.

Sipas shkencëtarëve, këto gjetje ende nuk janë verifikuar, prandaj nuk do të thotë që personat me grupin 0 të gjakut të mos mbrohen ose të mos kenë kujdes.

Gjithsesi, nëse këto gjetje do të verifikohen, atëherë do t’I ndihmonin të gjithë shkencëtarët, në zbulimin e   vaksinës dhe terapive anti-virale për trajtimin e këtij virusi. / Medical Neës/ Gazeta Express